Ustaw jako stronę domowąDodaj stronę do Ulubionych
   Szukaj  
  
wtorek, 13 listopad 2018                                                
 
   ›  Style i trendy
   ›  Porady i wskazówki
   ›  Smakosz
   ›  Moda
›  Gift Guide
   ›  Sagio.pl
›  Pogoda
›  Horoskop
›  Kontakt
›  Newsroom
›  Konkursy
     Mężczyzna All4Men.plModa i StylSmakosz
dd @ 2016-06-03 › 16:01:24Źródło: dd
 Naleśniki z pastą sezamową

Smacznym i sycącym posiłkiem, którego smak zna praktycznie każdy z nas, są naleśniki. Ta popularna potrawa jest doskonałym pomysłem zarówno na śniadanie czy obiad, jak i deser. Można ją podawać na słodko lub na słono, w połączeniu z różnymi dodatkami. W Polsce najczęściej urozmaicamy je cukrem lub dżemem – warto jednak spróbować czegoś nowego i postawić na pastą sezamową, czyli tahinę.

Naleśniki to popularna potrawa, która ma swoich miłośników praktycznie na całym świecie. Wynaleziono je już w czasach starożytnych, a obecnie najchętniej spożywane są w Chinach oraz Europie. Naleśniki najlepiej smakują z ulubionymi dodatkami. Jeżeli jednak chcielibyśmy przygotować je nieco inaczej niż zawsze, wykorzystajmy pastę sezamową, która jest głównym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu.

Naleśniki z pastą sezamową i figami
Składniki:

- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka fruktozy lub cukru
- 2 świeże figi
- 1 opakowanie tahiny marki Jasmeen
- pół szklanki zimnej wody gazowanej
- szczypta soli
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- szczypta kakao
- cukier puder

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę pszenną, zimną wodę gazowaną oraz jedną łyżkę cukru lub fruktozy. Całość miksujemy i w trakcie dodajemy szczyptę soli, imbiru, cynamonu i kakao. Powstałe ciasto smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe naleśniki smarujemy pastą sezamową i miąższem wydrążonym z fig, a następnie zwijamy je w rulon. Na koniec dla smaku posypujemy cukrem pudrem.

Naleśniki orkiszowe z pastą sezamową na słodko

Składniki:

- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżki otrębów orkiszowych
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 opakowanie tahiny marki Jasmeen
- odrobina oliwy
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
- szczypta imbiru
- garść zmielonych orzechów włoskich
- miód

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę orkiszową, wbijamy jajko, dodajemy mleko, otręby orkiszowe, zmielone orzechy włoskie, kilka kropel oliwy, szczyptę kurkumy, imbiru i soli. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Następnie ciasto smażymy na rozgrzanej patelni. Gotowe naleśniki smarujemy pastą sezamową i zawijamy. Na koniec polewamy je miodem i posypujemy orzechami włoskimi.






Autor:
Komentarz:
Wpisz swoje imię:

Podaj adres e-mail:

Najlepszy film o seryjnych mordercach?
Milczenie owiec
Z piekła rodem
Siedem
Zodiak
Kolekcjoner kości
inny?

 
Start | Reklama | Polityka prywatności | Mapa strony | Kontakt
Copyright © 2006 by All4men.pl - Wykonanie: CN Design and Necon Design