Ustaw jako stronę domowąDodaj stronę do Ulubionych
   Szukaj  
  
wtorek, 13 listopad 2018                                                
 
   ›  Style i trendy
   ›  Porady i wskazówki
   ›  Smakosz
   ›  Moda
›  Gift Guide
   ›  Sagio.pl
›  Pogoda
›  Horoskop
›  Kontakt
›  Newsroom
›  Konkursy
     Mężczyzna All4Men.plModa i StylSmakosz
dd @ 2016-06-29 › 11:25:05Źródło: dd
 Orientalne zapiekanki sposobem na szybki obiad w upalne dni

W gorące, letnie dni wielu z nas sięga po proste i sprawdzone przepisy. Długie gotowanie w tropikalnych temperaturach nie jest bowiem niczym przyjemnym. Daniem, które doskonale sprawdzi się w takich warunkach są zapiekanki. Nie każdy wie, że to typowo polski fast food, powstały w latach 70. XX wieku. Warto jednak nieco poeksperymentować i nadać temu daniu nieco orientalnego klimatu.

Jak wygląda tradycyjna zapiekanka? To rodzaj kanapki przygotowywanej na bułce zapiekanej z żółtym serem i farszem cebulowo-pieczarkowym, a podawanej z ketchupem lub innymi sosami. Dzisiaj przyrządzamy ją jednak na wiele różnych sposobów, dodając do niej składniki, które najbardziej lubimy. Bardzo dobrze smakuje na przykład w połączeniu z orientalnymi dodatkami, które nadają jej aromatycznego i intensywnego smaku.

Zapiekanka z pastą z bakłażana

Składniki:

- 1 opakowanie pasty z bakłażana marki Jasmeen
- 4 średniej długości bagietki
- oliwa z oliwek
- 20 g sera pleśniowego
- 2 pomidory
- garść oliwek zielonych
- świeża bazylia

Przygotowanie:

Bagietki kroimy wzdłuż na połowę. Następnie delikatnie skrapiamy je oliwą z oliwek i dokładnie smarujemy pastą z bakłażana. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki pomidory i przekrojone na pół oliwki. Na całość kładziemy kilka plasterków sera pleśniowego. Tak przygotowane bagietki wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut. Gotowe zapiekanki polewamy odrobiną oliwy z oliwek i ozdabiamy świeżą bazylią.

Zapiekanka z cieciorką

Składniki:

- ½ opakowania cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
- 4 średniej długości bagietki
- ½ puszki krojonych pomidorów
- 20 g tartego parmezanu
- garść rukoli
- sól i pieprz
- bazylia
- majeranek

Przygotowanie:

Bagietki kroimy wzdłuż na połowę i ostrożnie nakładamy na nie łyżką pomidory z puszki, które lekko doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz bazylią. Następnie odsączamy ciecierzycę i układamy ją na pomidorach. Na wierzchu kładziemy tarty parmezan.. Całość zapiekamy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku i pieczemy około 25 minut. Gotowe zapiekanki posypujemy rukolą.





Autor:
Komentarz:
Wpisz swoje imię:

Podaj adres e-mail:

Najlepszy film o seryjnych mordercach?
Milczenie owiec
Z piekła rodem
Siedem
Zodiak
Kolekcjoner kości
inny?

 
Start | Reklama | Polityka prywatności | Mapa strony | Kontakt
Copyright © 2006 by All4men.pl - Wykonanie: CN Design and Necon Design