Ustaw jako stronę domowąDodaj stronę do Ulubionych
   Szukaj  
  
sobota, 24 czerwiec 2017                                                
 
   ›  Style i trendy
   ›  Porady i wskazówki
   ›  Smakosz
   ›  Moda
›  Gift Guide
   ›  Sagio.pl
›  Pogoda
›  Horoskop
›  Kontakt
›  Newsroom
›  Konkursy
     Mężczyzna All4Men.plModa i StylSmakosz
dd @ 2016-08-02 › 10:07:08Źródło: dd
 Igrzyska w Rio. Poznaj brazylijskie smaki
Brazylijska kuchnia jest pełna smaków i aromatów. Nic dziwnego – powstała przecież w wyniku wzajemnego oddziaływania na siebie różnych kultur oraz tradycji. To połączenie wszystkiego co najlepsze z kultury indiańskiej, europejskiej i afrykańskiej. Brazylijskie dania zachwycają smakiem i aromatem. Wszystko to za sprawą dodawanych do dań: orzechów nerkowca, orzechów brazylijskich, owoców morza oraz pikantnych przypraw.

Rozpoczynające się za chwilę Igrzyska Olimpijskie w Rio, to doskonała okazja, aby przybliżyć sobie brazylijskie smaki. Oczywiście najlepiej zrobić to w gronie znajomych – wspólne kibicowanie jest również doskonałą okazją do kulinarnych podróży. Nie masz pomysłu co przygotować? Podpowiadamy, które brazylijskie przysmaki mają szansę na olimpijski medal.

Caruru – krewetki z orzechami nerkowca



Caruru, to tradycyjna brazylijska potrawa, która przywędrowała do kraju wraz z niewolnikami z dalekiej Afryki. Dziś uważana jest za narodowy przysmak, bez którego nie może odbyć się spotkanie w gronie przyjaciół.

Składniki:

• 500 g krewetek
• 3 duże pomidory
• 1 drobno posiekana cebula
• 1 papryczka chili
• 3 łyżki oliwy
• 100 g orzechów nerkowca Bakalland
• 1 łyżeczka curry
• Sól i pieprz do smaku
• Świeża kolendra
• 1 łyżeczka oleju palmowego

Krewetki myjemy i podsmażamy. Dodajemy cebulę, papryczkę i wszystkie przyprawy. Orzechy siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Następnie dodajemy pół szklanki wody i pozostawiamy wszystko na patelni, aż do uzyskania gęstego sosu. Na sam koniec dodajemy olej palmowy i posypujemy gotowe danie świeżą kolendrą. Potrawa najlepiej smakuje z kaszą lub ryżem.

Sałatka z brazylijskimi przysmakami



Sałatka z brazylijskimi składnikami to doskonały sposób na spotkanie ze znajomymi. Świeżość awokado i pomarańczy idealnie orzeźwi podczas upalnego dnia, a specjalnie przygotowany sos w połączeniu z orzechami nerkowca nada sałatce prawdziwie brazylijskiego smaku!

Składniki

• 1 awokado
• 1 duża pomarańcza
• 20 g koziego sera
• 100 g orzechów nerkowca Bakalland
• 50 g zielonego groszku
Składniki na sos
• 2 łyżki oliwy
• 1 limonka
• Garść świeżej bazylii
• Sól i pieprz do smaku

Awokado obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Następnie obieramy pomarańczę i kroimy w kawałki, dodajemy groszek, rozdrobniony kozi ser i orzechy nerkowca. Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Do liści bazylii dodajemy oliwę, sok z limonki i przyprawy, wszystko dokładnie z sobą blendujemy. Sałatkę polewamy sosem przed podaniem, wszystko ozdabiamy liśćmi bazylii.

Beijinho de coco – kokosowe kuleczki z migdałami



To tradycyjny brazylijski deser, bez którego nie może odbyć się żadne spotkanie. Często ten kokosowy przysmak zastępuje tort. Idealna przekąska na świętowanie kolejnych złotych medali.

Składniki

• 6 żółtek
• 1 puszka mleka skondensowanego
• 1 kostka masła
• 100 g wiórków kokosowych Bakalland
• 100 g migdałów Bakalland
• 1 opakowanie lodów śmietankowych

Żółtka miksujemy ze skondensowanym mlekiem. Następnie gotową masę przelewamy do garnka, nie przestajemy mieszać. Masę podgrzewamy na małym ogniu, tak długo aż zgęstniej i zacznie się odklejać od dna. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie natłuszczamy dłonie masłem i z gotowej masy formujemy kulki. Do osobnego naczynia przesypujemy wiórki kokosowe i obtaczamy w nich uformowane kulki. Następnie do małych szklaneczek przekładamy lody śmietankowe, na samej górze układamy kokosowe kuleczki, wszystko ozdabiamy migdałami.





Autor:
Komentarz:
Wpisz swoje imię:

Podaj adres e-mail:

Najlepszy film o seryjnych mordercach?
Milczenie owiec
Z piekła rodem
Siedem
Zodiak
Kolekcjoner kości
inny?

 
Start | Reklama | Polityka prywatności | Mapa strony | Kontakt
Copyright © 2006 by All4men.pl - Wykonanie: CN Design and Necon Design