| Autor |
Wiadomość |
|
Paweł
Administrator
|
07 Lip 2009, 09:52
Witam, ostatnio przyszło mi wgrywać nową mapę do Mio Moovo 500 i zauważyłem że w necie jest dużo "wiodących" map.
Jaką polecacie ? Najwięcej to czytałem o Tom Tom i Mapa map, ale nie wiem która jest lepsza.
Głównie chodzi o obszar Polski i aktualizacje.
|
 |
|
Mystyc
|
07 Lip 2009, 11:54
Paweł
ja mam Tom Tom'a i jest najlepsza z jaką się spotkałem . genialnie prowadzi po polsce a także po dużych miastach ( wawa krk ) jedynym mankamentem jest to że czasami zaprowadzi Cię na drogę która jest zamknięta z powodu remontu ale to już nie wina nawigacji bo co chwila zamykają nowuy odcinek drogi. bardzo szybko oblicza inna trasę gdy trafisz na blokadę.
|
|
|
 |
|
matys
|
07 Lip 2009, 19:07
ja mam iGO i automape ale nie uzywam GPS w ogole... mam duzo lepsza orientacje w terenie niz on ;/
_________________ Panem sytuacji jest zawsze ten, kto ma całą sytuację głęboko w dupie :)
|
|
|
 |
|
Paweł
Administrator
|
10 Lip 2009, 08:57

OK, już poradziłem sobie z odblokowywaniem GPSu Mio 500. Ogólnie to miałem do czynienia z 3 mapami: Mio mapNajgorsza możliwa mapa, nie sprawdza adresu który wprowadziłem, nie ma przydatnych opcji, jet prosta do bólu co utrudnia orientację oraz najlepsze- nie wskazuje poprawnie ulic - najgorsza mapa jaką spotkałem. Auto mapaZdecydowanie najlepszy wybór spośród trzech wymienionych. Posiada wiele zaawansowanych funkcji, które pokazują statystyki jazdy nie wspominając o genialnej mapie, wielu przydatnych bajerach i funkcji 3d która pokazuje budynki koło których przejeżdżamy - Hołek też się sprawdza jako nawigator IGOFajna i prosta mapka. O wiele lepsza od mio, ale ma mniej funkcji od auto mapy. Ma super uzupełnianie adresu dzięki czemu sama nawigacja dostosowuje miejsca które chcesz wpisać skracając całe wpisywanie. Jeżeli ktoś będzie chciał szczegółową reckę +/- jednej z tych 3 map to opiszę co i jak. Tom Toma nie miałem czasu wgrać, dlatego nie jest tutaj ujęty. Pozdrawiam
|
 |
|
matys
|
10 Lip 2009, 22:13
w IGO nie podoba mi sie to, że jak zmienisz głos na męski to nie odmienia po polsku za sto metry skreć w lewo. trzymaj sie prawo strony. albo mówi "w następną ulice skręć w lewo" mając na myśli nabliższą ulice... dla mnie "nastepna" to ta która bedzie po najbliższej...
_________________ Panem sytuacji jest zawsze ten, kto ma całą sytuację głęboko w dupie :)
|
|
|
 |
|
Mystyc
|
11 Lip 2009, 00:46
matys napisał(a): dla mnie "nastepna" to ta która bedzie po najbliższej.. Tu się zgodzić nie mogę,. Następna to następna czyli ta do której dojeżdżasz.
|
|
|
 |
|
watchu
|
11 Lip 2009, 00:56
A ja się zgadzam z matysem :) Następująca nie jest następująca jeśli nie następuje po aktualnej. Następująca to nie ulica do której się zbliżasz tylko kolejna :) Tzw druga w prawo.
|
|
|
 |
|
Mystyc
|
11 Lip 2009, 01:07
Zęby było tak jak mówisz to musiałoby być ,, w następną ulicę po ( nazwa ulicy ) " a tak następna ulica jest liczona od miejsca w którym się znajdujesz a nie od skrzyżowania do którego dojedziesz za 2 km 
|
|
|
 |
|
Paweł
Administrator
|
11 Lip 2009, 13:27
Tak powinien mówić "skręć w lewo" lub "w następną ulicę skręć w lewo" jeżeli ulica jest 200 metrów dalej. On ma w ustawieniach, kiedy ma informować, możesz zmienić czas "reakcji" Pana nawigatora i powinien się ogarnąć.
A tak właściwie Wolicie męski czy damski głos w GPS?
|
 |
|
Schemat
|
11 Lip 2009, 13:31
jak z kumplem jeżdżę to damski, zawsze jest jakiś powód by ją trochę powyzywać.
|
 |
|
matys
|
11 Lip 2009, 17:06
Paweł napisał(a): Tak powinien mówić "skręć w lewo" Bardziej chodziło mi o początek "za sto metry" czy "za pięćset metry" Jak już zdecyduje sie na używanie GPS'a to wole damski głos... ale nie lubie z tym jeździc, wole spojrzeć przed wyjazdem na mapa.szukacz.pl i sam trafie tak samo jak z GPS'em
|
|
|
 |
|
Mystyc
|
11 Lip 2009, 18:17
a ja sobie musze ściągnąć taki z wrzutami ( ,, w lewo kurwa , no mówiłem w lewo baranie" ) 
|
|
|
 |
|
Andi
Dołączył: 26 Sie 2008 Posty: 1053 Wiek: 18 Miejscowość: PMI -> Międzychód
|
11 Lip 2009, 22:36
najlepszy bylby taki co jest w programach erotycznych, podlaczony pod solidne car audio na srodku zatloczonego skrzyowania 
_________________ "Bóg stworzył trance, a następnie człowieka, aby człowiek mógł słuchać trance, lepszego dzieła Bożego oczekiwać nie możemy(...)"
|
|
|
 |
|
majk
|
04 Wrz 2009, 22:55
Tom tom
_________________ Ośmiel się być mądrym, zacznij
|
|
|
 |
|
RAFI
Dołączył: 11 Gru 2007 Posty: 1064 Wiek: 26 Miejscowość: Kraków/ Lublin
|
10 Wrz 2009, 10:59
Ja mam palmtopa mio z navi z mapami auto mapa.. rewelacja, jezdze po polsce zawsze dobrze mnie kieruje n o i te teksty chołowczyca... bezcenne :)
_________________ http://asertywny.wordpress.com/ -Asertywny Blog
|
|
|
 |
|
retroMan
|
28 Wrz 2009, 16:35
ja mogę polecić albo mape map albo automapę... Na poczatku korzystałem z mapy map (bo za darmo dostałem do larka) ale potem wgrałem automapę i muszę powiedzieć że jest świetna.
|
|
|
 |
|
goliat69
|
01 Lip 2010, 10:08
Automapa najlepsza na POlskÄ™, zagranicÄ… sprawdza sie Navroadmap
|
|
|
 |
|
Sparow
|
06 Lip 2010, 11:48
mam mapemap i jest taka sobie...
 |
|
sesill
|
08 Lip 2010, 11:34
Zakupiłem parę tygodni temu NavRoad Moto z Auto Mapą. Parę razy jechałem z tym w różne trasy i wszystko gra, zresztą radziłem się w tej kwestii kuzyna, który jest sprzedawcą, bo sam nie byłbym raczej taki mądry ;) Też ma taką opinię, że Auto Mapa najlepsza. Kupiłem to raczej ze względu na możliwość wgrywania mapek topograficznych które potem można wyświetlać podczas wycieczki w góry albo na rowerze, a wyprawy w teren to mój żywioł ;)
|
|
|
 |
|
milosnik_wrazen
|
29 Lip 2010, 11:45
Zgadzam się z Sesillem. AutoMapa jeśli chodzi o Polskę to najlepszy wybór. Najwięcej adresów, a w ostatnich wersjach bryły budynków, moduł AM'Traffic to już wygląda całkiem dobrze. Pozostaje wybór urządzenia do tego. Najlepiej kupić coś co AutoMapa wspiera, wtedy mamy pewność, że będzie płynnie chodzić. Akurat jeśli chodzi o NavRoady to byłbym spokojny, gdyż oprogramowanie AM jest testowane właśnie na tych urządzeniach i oficjalnie wspierane.
|
|
|
 |
|
RAFI
Dołączył: 11 Gru 2007 Posty: 1064 Wiek: 26 Miejscowość: Kraków/ Lublin
|
29 Lip 2010, 15:36
Mogli by lepiej wymyślić coś aby wszystkie urządzenia były w stanie przesyłać dane bezpośrednio a nie za sprawą internetu albo sieci tel... Z tego co mi się obiło o uszy to taki system już gdzieś powstał, ale AutoMapa nie wspiera tego rozwiązania.
_________________ http://asertywny.wordpress.com/ -Asertywny Blog
|
|
|
|